dasar pedit…

ki ardasim di lembur si kabayan geus pada nyaho yen ki ardasim mah jelema beunghar tapi pedit, koret, pelit, kikir, keked mengkene jeung buntut kasiran…..(mani kumplit…he…3x) ki ardasim tina kalakuanna pasti sok itung untung rugi heula…. lamun kira-kira teu matak piduiteun mah manehna moal daek ngalakonan…. ku pedit-peditna tong boro berehan kabatur, dalah ka diri sorangan oge matak pedit…. najan anakna nu leutik ceurik adug-adugan hayang PS 3 … ku ki ardasim teu di bere…” tong hayang ulin pe-es – pe-esan sagala mahal ieuh mending oge he-es kadinyah moal ngaluarkeun duit…..” cenah

dina hijio poe, nalika ki ardasim keur jalan-jalan mariksa kebon jeung sawahna… manehna ti gebrus kana liang urut moro uncal… nu jeromah heunteu tapi angger laput nepi hulu jelema kolot…. atuh ki ardasim roroesan hayang hanjat tapi teu bisaeun…. akhirna manehna tulung-tulungan …..atuh rabul para tantangga pada ngajugjug arek nulungan ki ardasim, tapi tinu loba nu rek nulungan kabeh oge euweuh anu bisa ngahanjatkeun ki ardasim tina liang … lantaran ki ardasim kekepehan embung di tarik leungeuna….. si kabayan kabeneran ngaliwat ka eta tempat … manehna ninggali loba jelema pada ngagimbung tina deukeut liang tea….

: aya naon ieu teh lur…. (si kabayan nanya ka salah saurang anu deukeut ka manehna)

= eta kabayan ki ardasim ti poros kana liang urut moro uncal……

: naha lain di tulungan atuh…

= eh…nyaeta ongkoh tulung-tulungan … tapi ari rek di hanjatkeun tina liang manehna kekepehan embungeun…

: naha kitu petanya…. (sikabayan bari ngadeukeutan kana liang… terus nanya ka ki ardasim…)

: ki kunaon …

= ngadon nyanya deuih nyaho aing ti poros…. tulungn euy…

: nya sok atuh… sok kadieukeun lengeun aki engke ku uing di tarik ka lihur….

ceuk si kabayan bari ngasongkeun leungeuna…

= ah embung ari kitumah… ceuk ki ardasim

: eeeh lain hayang di tulungan aki teh…” si kabayan muncereng

= heueuh tapi maneh nulunganna teu ikhlas…. make ngenta leungen aing sagala…

si kabayan mikir …antukna manehna nyarita 

: nya autuh ari kitu mah ki sok lah cokot leungen  uing …. “ bari si kabayan ngasongkeun leungeunna …. ari aki ardasi basa ngadenge si kabayan nyarita cokotmah langsung bae leungeun si kabayan teh di rawel nu antukna salamet si aki bisa hanjat ka darat….

si kabayan pada nanya make jampe naon nepi ka bisa nulungan aki ardasim nu sakitu hesena… si kabayan ngajawab… ” yeuh dulur-dulur ari dasarna peditmah moal daek barang bere…. tapi lamun ngadenge di bere pasti di cokot… tadi nu rek nulungan nyarita kadieukeun leungeun aki…nya moal daekeun … tapi tadi kuring nyarita sok cokot leungeun kuring… karek daekeun tah si aki teh….

2 thoughts on “dasar pedit…

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s